• Imprimeix

La consellera Artadi encoratja els guardonats amb els Premis Nacionals de Comunicació 2018 a treballar per "mantenir un espai català de comunicació propi"

Després de la impossibilitat de celebrar-los el 2017 com a conseqüència de l’aplicació de l’article 155 per part de l’Estat, es reprèn l'entrega anual d'aquests premis que reconeixen la feina dels mitjans de comunicació i reforçen l’espai de comunicació nacional

11/12/2018 13:12
Jurat i premiats de la XXVII edició dels Premis Nacionals de Comunicació 2018

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi, ha presidit el lliurament de la XVII edició dels Premis Nacionals de Comunicació 2018, acompanyada del secretari del Govern, Víctor Cullell, i el secretari de Comunicació del Govern i Mitjans de Comunicació, Antoni Molons.

Els guardonats d’enguany han estat:

  • La competència de RAC1, en la categoria de Radiodifusió
  • Canal 3/24, en la categoria Televisió
  • Tino Soriano, fotoperiodista, en la categoria de Premsa
  • Núvol, en la categoria de Mitjans d’arrel digital
  • Wallapop, en la categoria de Publicitat
  • Corisa Media Grup, en la categoria de Comunicació de proximitat
  • Pepi Rafael, periodista, menció honorífica per la llarga trajectòria en el món de la comunicació local

 

Els Premis Nacionals de Comunicació es van crear el 1999 i van néixer “per reconèixer la feina dels mitjans de comunicació i reforçar l’espai català dels mitjans”, ha explicat la consellera. En aquest sentit, ha assegurat que “20 anys més tard, encararem diversos reptes” i n’ha destacat dos, un global i un altres més local. Elsa Artadi ha explicat que “vivim en un món interconnectat i sobreinformat. Ens costa diferenciar el que és cert, del que no. La democratització a la informació fa que qualsevol de nosaltres siguem proveïdors d’informació i imatges”. Davant aquest repte, Artadi ha donat una resposta clara i contundent “necessitem professionals i mitjans de comunicació independents, compromesos amb la informació i amb el contrast de les fonts”. En aquest sentit, la consellera ha donat a conèixer   un informe sobre prediccions tecnològiques que “ens adverteix que en el 2022 consumirem més notícies falses que no certes. Crec que és important posar en valor la tasca que fan els mitjans de comunicació independents com a garants de la llibertat d’expressió, de la veritat, de donar veu als que no n’hi tenen". I ha insistit que “sense un bons mitjans de comunicació al servei de la ciutadania, no hi pot haver una societat, veritablement, democràtica”.
 
El segon repte, segons la consellera, “és de mantenir un espai català de comunicació que sigui vital, perquè lluitem contra una comunicació global que majoritàriament és aliena a la nostra realitat social, cultural i lingüística”. Per això, “si volem ser, necessitem un espai de comunicació propi, reconegut, modern per a tots els serveis de comunicació actuals. Ens hem d’emplaçar per a fer-ho possible”. Seguint aquesta línia, la consellera ha explicat que el Govern està treballant en el Pacte Nacional de l’Audiovisual que “apel·la als mitjans de comunicació, a les empreses. Apostant per un marc comunicatiu amb una dinàmica pròpia. Apel·la a cada una de la ciutadania per mantenir un sistema comunicatiu propi que garanteixi un mercat cultural que sigui sostenible. A Catalunya, tenim la nostra pròpia manera de mirar al món i ens expressem gràficament amb una forma que és particular i no podem ni volem renunciar”.
 
Per la seva banda, el secretari de Comunicació del Govern i Mitjans de Comunicació, Antoni Molons, en l’obertura de l’acte ha recordat que “l’any passat no es van poder atorgar per l’aplicació de l’article 155”. I ha destacat la importància dels mitjans de comunicació com “eina cabdal per la llibertat d’expressió, de premsa i d’opinió”.