• Imprimeix

Premis Nacionals 2010

Els guardonats han estat Jordi Basté, Josep Cuní, Scytl, Fractus, El 9 Nou, Ràdio Marina i Marçal Moliné.

imatge_article_premis2010

El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, i el conseller de Governació i Administracions Públiques, Jordi Ausàs, han presidit l’acte de lliurament dels Premis Nacionals de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, acompanyats pel secretari de Mitjans de Comunicació, Carles Mundó, i el secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Jordi Bosch.

L'acte de lliurament ha tingut lloc el 14 de juny al Palau de la Generalitat. 

Els membres del jurat han estat: Lluís Bassat; Jordi Bosch; Marcel Coderch; Joan Baptista Culla; Jordi Fortuny; Enric Frigola; Josep Gifreu; Rafael Jorba; Enric Marín; Miquel de Moragas; Santiago Ramentol; Maria Ribera Sancho; Elisa Sayrol i Imma Tubella.

Jordi Basté i Duran
Bregat en un programa infantil de Ràdio Joventut, a mitjans de la dècada dels setanta, i després de més de 20 anys a Catalunya Ràdio, on va destacar especialment en programes esportius com La Jornada, No ho diguis a ningú o les retransmissions de partits de bàsquet i de futbol, Jordi Basté va iniciar, el 2004, un nou repte professional a l’emissora privada RAC1, on va exercir funcions de cap d’esports a més de conduir l’informatiu esportiu Tu diràs. La seva consagració com a comunicador de gran popularitat i audiència li ha vingut, però, amb el magazine matinal El món a RAC1, que dirigeix des de la temporada 2007-2008. Jordi Basté, que ha acreditat un gran coneixement de l’ofici, ha apostat, des de sempre, per la ràdio en català. 

Josep Cuní i Llaudet
Tot i la riquesa de la seva experiència a la ràdio, que inclou programes d’èxit i responsabilitats diverses a Ràdio Joventut, Ràdio Terrassa, Ràdio Barcelona, Catalunya Ràdio, COM Ràdio i Ona Catalana, el present de Josep Cuní està íntimament lligat a la televisió, on dirigeix i presenta, des de fa ja més de sis anys, el magazine diari matinal de TV3 Els matins. Aquest programa, que combina el gènere informatiu i l’entreteniment, ha aconseguit el lideratge d’audiència a la franja matinal. Amb un estil propi i una capacitat de treball admirable, Cuní ocupa, sense cap dubte, un lloc destacat en la història de la comunicació del nostre país. 

Scytl, SA
Fundada el 2001 per un grup d’acadèmics i professionals de recerca de la Facultat d’Informàtica de la Universitat Autònoma de Barcelona, la multinacional Scytl s’ha convertit en empresa de referència mundial pel que fa les solucions criptogràfiques avançades i el vot electrònic mitjançant internet. Els seus innovadors programaris són utilitzats a casa nostra i arreu del món; han permès, per exemple, la celebració de referèndums cantonals a Suïssa, la votació a les eleccions franceses per part dels seus residents a l’estranger o a les presidencials nord-americanes per part dels habitants d’un comtat de l’Estat de Florida. 

Fractus, SA
En només deu anys, l’empresa Fractus, nascuda a l’àmbit universitari català el 1999 i actualment establerta a Sant Cugat del Vallès, ha venut més de vint milions d’antenes fractals, per a telefonia i telecomunicacions mòbils, a les principals companyies multinacionals de comunicacions. Al seu èxit comercial cal sumar-hi també la seva capacitat generadora de R+D+I, que s’ha traduït en més de tres-centes patents industrials. Fractus és un exemple d’empresa catalana capdavantera, que basa la seva estratègia en projecte amb alt valor afegit, i representa un bon exemple de la tipologia d’empreses que han de liderar el nou model productiu del nostre país.  

El 9 Nou
El Grup El 9 Nou és un model d’empresa periodística d’èxit perquè, amb les arrels posades en el món local, ha sabut consolidar una oferta de mitjans de comunicació rigorosos i econòmicament viables. Avui disposa d’un canal de televisió, un diari electrònic i una ràdio, a més de produir continguts audiovisuals, però el cor de la seva activitat és el periòdic El 9 Nou, que, nascut l’any 1978 amb l’impuls ciutadà a les comarques d’Osona i el Ripollès, i, posteriorment, al Vallès, continua essent una referència informativa i un exemple de treball periodístic que dignifica la professió. 

Ràdio Marina
Fundada l’any 1983 per un grup d’empresaris que volien crear un mitjà de comunicació comarcal i en català, Ràdio Marina ha aconseguit, gràcies a l’esforç de totes les persones que, des del principi, hi han treballat, fer-se amb el lideratge radiofònic a l’Alt Maresme i a la Selva. Això ha estat possible perquè l’empresa va saber donar resposta a les necessitats del seu entorn, dimensionant l’emissora d’acord amb les característiques dels seus oients i preservant, en tot moment, la seva independència.

Marçal Moliné
Fundador d’una de les agències més innovadores dels anys 70 del segle passat, MMLB, Marçal Moliné s’ha distingit no només per la seva brillant labor creativa, sinó també per la seva capacitat per transmetre els seus plantejaments a estudiants, professionals i gran públic. Autor, entre d’altres, d’obres tan importants com La publicidad, Manual del Director Creativo, La comunicación activa o La Fuerza de la Publicidad, així com d’innombrables articles, Moliné ha participat i segueix participant en moltes de les principals campanyes de comunicació dels darrers quaranta anys. 

Data d'actualització:  12.03.2018