• Imprimeix

TDT de pagament


El govern de l’Estat va aprovar la normativa per la qual els operadors estatals privats de TDT poden oferir un dels seus canals de televisió en la modalitat de pagament. El Reial Decret-Llei 11/2009, de 13 d’agost de 2009, estableix que els aparells descodificadors que permeten tenir accés a aquests canals de TDT de pagament, serviran per veure qualsevol de les ofertes televisives que es posin en marxa a partir d’ara, mitjançant targetes de pagament que aquests canals posaran al mercat.

Així doncs, la TDT de pagament ja és una realitat. Però no ve a substituir la TDT, ni requereix cap adaptació d’antena: serà una part de la oferta de la TDT. Actualment hi ha un canal (GolTV) que si el volem veure, haurem d'adquirir una targeta de pagament per inserir-la a una ranura específica del descodificador o del televisor amb TDT incorporat. En un futur proper, es podria incorporar alguna altre canal de pagament. Tota la resta de canals, la gran majoria, continuaran sent gratuïts com fins ara.


Quin televisor o receptor necessito?


La major part de descodificadors que hi ha al mercat i que s'han venut darrerament ja incorporen aquesta ranura. Alguns d’aquests models incorporen el català com un dels idiomes dels seus menús en pantalla.

La majoria de televisors amb TDT incorporat que ara hi ha al mercat o que s'han venut a partir del 2008, incorporen una ranura d'interfície comú (CI) que permet fer servir la targeta de TDT de pagament mitjançant un petit adaptador (mòdul CAM) que es connecta directament a la ranura CI. Consulteu-ho a la pàgina gestionada per Abertis TDT Premium o l'establiment comercial on vau adquirir el televisor.

Els mòduls CAM també es trobaran a la venda als establiments d’electrodomèstics. La ranura CI del televisor, que normalment se situa als laterals o a la part posterior de la pantalla, també pot aparèixer, en les descripcions tècniques, amb el nom de PCMCIA, que és la denominació aplicada als mòduls CAM en el món de la informàtica.